How many seconds in a year (day or week)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

How many seconds in a year? 31556926 seconds in a year

How many minutes in a day

How many hours in a year

How many weeks in a year (school year, month)

Time is an important part of our lives. Time is one of the seven fundamental quantities of Physics. Its SI unit is seconds. Seconds is written as “s”. In daily life, we use minutes more whereas second should be more emphasized.  Calculating seconds is sometimes difficult because of its small value. There are smaller quantities than the second.  The second is used for precise and 100% accurate result. People whose work revolves around physics like engineers and scientists use the smaller units.

How many seconds in a year

One millisecond = 10 ^-3 s

One microsecond is 10 ^-6 s

One nanosecond is 10 ^-9 s

One picosecond is 10 ^-12 s

You know that there are 60 minutes in an hour. With 24 hours, there are 1440 minutes. Let us see, how to find seconds. There are 60 seconds in a minute. In an hour, there are 3600 seconds. In a day there are 86400 seconds. There are 365.24219907days in a year. In order to calculate, we need use this value.

Let us start with 365.24219907days = 1 year

Seconds in an hour is 60 × 60 = 3600

Seconds in a day is 3600 × 24 = 86400

Seconds in 365.24219907 days is 365.24219907 × 86400 =   31556925.999648

After we get the result in the nearest number, we will get 31556926 seconds in a year. People have many different results because they calculate the days to be 365 days. If you are counting leap year, there are 366 days.

365 × 86400 = 31536000

366 × 86400 = 31622400 (leap year)

The key is to use 86400 no matter how many days you need to find out.

 

How many seconds in a day

How many seconds in a day

86400 seconds in a day

We use the time to go somewhere, eat our food and sleep. You probably hear people say they sleep for 8 hours. You probably heard than the lunch time for many people are at 1 PM.  Children go to bed by 8 PM. The New Year begins from 12 AM. A new day starts from 12 AM. If it is 18th January, Wednesday after the clock struck midnight, the date will be 19th January, Thursday.  People use clock and watches to know the time. As technology innovated, people now have smart watches and smartphones to tell time. People can know the time from their PC and laptops as well. You know that there are 24 hours in day. Many services say they provide “24/7” services. The 24 indicates the total 24 hours in a day and night. You can get assistance from them at 5 AM!

To calculate how many seconds in a day,

Consider 3600 seconds = 1 hour

In a day there are 24 hours, hence 24 × 3600 = 86400 seconds

 

How many seconds in a week

How many seconds in a week

604800 seconds in a week

63113852 seconds are in 2 years

There are 7 days in a week.  There are 168 hours in a week. Multiply 86400 with 7 to get the result.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SkySeaTree