**How many minutes in a day? **1440 minutes in a day

How many weeks in a year (school year, month)

How many seconds in a year (day or week)

Throughout history, time has always been important. People nowadays work for 8 hours a day, if they do not know the time, how will they be able to work? In the past, there were no watches and clocks. People kept track of the time by seeing the sun and moon. They knew it was morning when there was sun started rising. They understood it is going to be evening when the sun started setting. Now, people can see time in many devices. There is the time in the computers, tablets, mobile phones, television and smart watches. If we know the time, it can help us work with other people. We plan ahead about appointments, meetings and conferences. It also lets us connect in a much improved way with people – we can say accurately when an occasion happened in the past, or compare two things based on the time. We can say that the meeting was held at 7 PM on Monday, it happened before the other meeting which was held on Sunday at 4 PM. We can say that I got up at 8 AM today and the other day I got up early at 5 AM. Without knowing the time, we will not be able to tell exactly when we woke up.

There are 24 hours in one day. There are 60 minutes in an hour. There are 24 hours so multiply the 60 minutes with 24 hours to get the result.

Calculation: 24 hours / day X 60 minutes / hour = 1440 minutes / day

There are 86400 seconds in a day. We know that there are 24 hours in a day. There is 60 seconds in a minute. There is 60 minutes in an hour. Divide the exact number of seconds that is 86400 by 60 to find out the minute. To check your work, divide it by 60 to find out the hours. You know that your calculation is right if you get 24 hours.

Calculation: 86400 seconds ÷ 60 = 1440 minutes in a day

There are other explanations which states that there are 23 hours 56 minutes 4 seconds in a day. If that is the case, here is how to calculate the minutes in a day. You need to multiply 23 hours with 60 minutes. This will get you the number of minutes. Add 56 with it. Convert the 4 seconds to minutes. You will get the exact result.

Calculation: 23 hours X 60 minutes = 1380 minutes

1380 + 56 = 1436 minutes

4 seconds = 0.0666666667 minutes

(Addition) 0.00666666667 + 1436 = 1436.00666666667 minutes

**Some facts about time: **

· Strontium clock is the clock that provides the most precise time, which is accurate to a second over 15 billion years.

· At the top of a mountain a year would be shorter than at sea level.

· The time taken of 9,192,631,770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the cesium 133 atom is actually the value of a second.